Dietetyk Łodź
17 czerwca 2015
Napój roślinny, znacznie częściej nazywany potocznie mlekiem roślinnym to dobra alternatywa dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i wszystkich tych, którzy po prostu nie przepadają za smakiem, czy zapachem krowiego mleka!
Jego skład jest uzależniony od produktu z którego jest wykonany, ale podobnie jak krowie mleko jest bogactwem składników odżywczych. Jego minus to stosunkowo wysoka cena (od 8 do 10 zł za karton).

Podpowiadamy jak można w prosty sposób otrzymać pyszne i świeże "mleko roślinne" domowym sposobem!
Jak? Schemat przygotowania jest podobny prawie dla każdego rodzaju mleka:

1) moczymy szklankę produktu bazowego (sezamu, wiórek kokosowych, czy orzechów) przez noc -zabieg ten pozwala pozbyć się substancji antyodżywczych zawartych we wspomnianych produktach
2) płuczemy
3) miksujemy łącząc namoczone nasiona/orzechy z 4 szklankami wody.
4) całość przelewamy przez gazę, wyciskamy i możemy cieszyć się smakiem napoju roślinnego właśnej roboty! 

Poniżej przedstawiamy jak można przygotować różnego rodzaju napoje roślinne.
 

Warto  wzbogacić smak mleka poprzez dodanie soli, cynamonu, miodu, wanilii, czy syropu klonowego. Pozostałości pulpy po produkcji mleka można wykorzystać jako dodatek do wypieków, jogurtu, czy owsianki!

Mleko roślinne jest świetną bazą do rozmaitego rodzaju koktajli, które szczególnie w okresie letnim dobrze się sprawdzają jako lekkie posiłki. 
 
Obiecujemy, że smak będzie warty wysiłku włożonego w przygotowania!