Dietetyk Łodź
6 lutego 2017
Co warto wiedzieć o kawie? Pić czy lepiej unikać? Kawa jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych napojów świata. Wiele teorii i badań krąży wokół substancji którą zawiera – kofeiny. Oto kilka faktów które należy znać.



1.       Źródłem kofeiny nie jest jedynie kawa. Duże jej ilości zawiera również herbata, czekolada, energy drinki, napoje typu cola a również wiele leków.











2.       Liście herbaty zawierają więcej kofeiny niż ziarna kawy, jednak po sporządzeniu napoju ilość teiny w herbacie maleje.

3.       Kofeina staje się aktywna farmakologicznie po 6-8 min., natomiast po 40 min. jej stężenie osiąga maksymalną wartość.

4.       Kofeina bardzo łatwo przechodzi barierę łożyska i we krwi i tkankach płodu osiąga bardzo podobne stężenia jak u matki. Oprócz tego rozkład kofeiny w czasie ciąży jest 3 –krotnie wydłużony.  Z tego względu ograniczenie spożycia kofeiny dotyczy kobiet w ciąży.

5.       Kofeina spożywana przez kobiety karmiące piersią bardzo łatwo przechodzi do mleka kobiecego. Osiąga najwyższe stężenie  pół godziny po spożyciu. Umiarkowane spożycie napojów z kofeiną - 300mg (odpowiednik 2-3 filiżanek kawy dziennie) przez kobiety karmiące piersią i ciężarne nie ma negatywnego wpływu na niemowlęta, natomiast duże spożycie jest związane ze stanami rozdrażnienia u dzieci i zaburzeniami snu – należy pamiętać, że kofeina jest zawarta również z innych produktach!

6.       Regularne spożycie kofeiny może prowadzić do rozwoju tolerancji.  U osób dorosłych zażywanie umiarkowanej do wysokiej ilości kofeiny (300-1000 mg) przez trzy do pięciu dni, prowadzi do zmniejszenia rytmu serca. Tolerancja jest tracona po krótkim okresie abstynencji kofeiny.

7.       Kofeinizm to uzależnienie od kofeiny na skutek przewlekłego spożywania kofeiny. Typowe objawy to niepokój, lęk, drażliwość, pobudzenie, drżenie mięśni, bóle głowy, zaburzenia pracy serca i zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego.

8.       Kofeina rozkurcza naczynia mózgowe i zmniejsza ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego, co ma zastosowanie w naczynioruchowych bólach głowy. Połączenia kwasu acetylosalicylowego oraz paracetamolu z kofeiną okazały się bardzo skuteczne i bezpieczne w leczeniu bólu i epizodycznych bólów głowy. Kofeina dodatkowo zmniejsza hepatotoksyczność paracetamolu.

9.       Udowodniono, że pojedyncza dawka 250 mg kofeiny zwiększa objawy ostrzegawcze i reakcje fizjologiczne przed pojawieniem się hipoglikemii u cukrzyków. Dlatego też zaproponowano kofeinę jako uzupełnienie diety dla cukrzyków, którzy mają trudności w rozpoznawaniu wystąpienia hipoglikemii.

10.   Wykazano, iż kofeina posiada właściwości przeciwutleniające i radioprotekcyjne; chroni komórki przed uszkodzeniem w wyniku promieniowania.