Dietetyk Łodź
7 lipca 2013
Podczas upalnych i słonecznych dni, każdemu przyda się chwila orzeźwienia. Żaden słodki napój gazowany nie da uczucia ochłody i zaspokojenia pragnienia! Najlepiej wybierać wodę mineralną - od czasu do czasu gazowaną, która najlepiej ugasi pragnienie i dostarczy stracone z potem składniki mineralne. Oprócz tego my przedstawiamy dla Was owocowe, pyszne i zdrowe propozycje na orzeźwiające napoje!
Orzeźwiający pewniak...Lemoniada !

Lemoniada cytrynowa to oczywiście bogactwo witaminy C! Dodając listki mięty i trochę cukru brązowego stworzymy pyszny, orzeźwiający napój, który dodatkowo uzupełni nasze stracone podczas upałów elektrolity. Najlepiej przygotowac ją samemu, a nie kupować w sklepie - będzie smaczniejsza i będziemy wiedzieć co jest w środku. Zanim zaczniemy przygotowywać składniki, najlepiej je wcześniej schłodzić w  lodówce oraz przygotowac większe ilości kostek lodu. Najlepiej wybierać wodę mineralną a nie źródlaną ani tę z kranu!
 
Lemoniada Cytrynowa

Składniki:
- 1,5 l wody niegazowanej mineralnej
- 5 cytryn
- 4 łyżki cukru brązowego lub miód
- listki mięty
 
Szklankę wody zagotować, rozpuszczając w niej cukier. Do dzbanka  wlać resztę wody  mineralnej i wodę z rozpuszczonym cukrem. Wycisnąć do niej sok z 4 cytryn. Ostatnią cytrynę pokroić na plasterki i wrzucić do lemoniady. Dodać listki mięty i odstawić do lodówki, podawać z kostakmi lodu.


Lemoniada Arbuzowa  - słodko-kwaśna opcja dla nielubiących cytrynowej opcji.

Składniki:
- 1 średni Arbuz
- 3 cytryny
- 1 limonka
- Brązowy cukier
- Kostki lodu
- Woda mineralna niegazowana
- Listki mięty

Zmiksować miąższ arbuza, bez pestek, pozostawić w lodówce. Postępować jak w przyapdku lemoniady cytrynowej, na końcu połaczyć napój z arbuzem, podawać schłodzone.


Imbirowy napój

Składniki:
- 140g świeżego imbiru
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2-3 cytryny
- 1 litr gazowanej wody mineralnej
- kilka listków świeżej mięty 
 
Zetrzeć imbir na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski i zasypać cukrem. Następnie obrać cytryny obieraczką do warzyw i dodać skórkę. Całość zgnieść tłuczkiem i wycisnąć sok z cytryn. Wlać wodę i odstawić na 10 minut, następnie spróbuj i dodaj cukru lyb soku z cytryny - wg smaku. Przelej do dzbanka odcedzajac przez sitko oraz wrzuć kilka listków świeżej mięty i dorzuć sporo kostek lodu.

Kompot z rabarbaru i jabłka
 
Składniki:
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 jabłko
- woda mineralna
 
Obrać owoce, pokroić i zalać wodą, gotować 10 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone, z kostami lodu, ewentualnie można dodać cukier lub miód.

Mrożona Herbatka - najłatwiejsza i najszybsza opcja

Składniki:
- herbata wg uznania - czarna, biała, czerwona , zielona
- miód/ cukier brązowy
- cytryna
- mięta
- owoce sezonowe

Najłatwieszy sposób na ugaszenie pragnienia - zaparzamy herbate i podajemy z kostkami lodu i cytryną, możemy również dodać sezonowe owoce - jagody,maliny lub też rabarbar!


Kilka wskazówek:
  •  nie przesadzaj z dodatkeim cukru - nadmiar nie jest zdrowy a poza tym napój nie ugasi pragnienia tylko je pobudzi!
  • możesz wsadzić do foremek z lodem listki mięty i małe zesonowe owoce - będą efektownie wyglądać i schłodzią napój.
  • eksperymentuj z soczystymi owocami - najlepiej nadają się na letnie upały.
  • Wypróbuj również ogórka świeżego - jest świetnym orzeźwieniem i dobrze smakuje.