Dietetyk Łodź
12 sierpnia 2014
Często używacie gotowych mieszanek przyprawowych? Ich największa zaleta to wygoda stosowania- otwieramy opakowanie, wsypujemy do potrawy i w ciągu kilku sekund otrzymujemy gotowy bukiet smakowy! Prawda, że proste? Ale o ile użycie gotowych przypraw jest mało skomplikowane, o tyle rozszyfrowanie ich składu jest czasem wyższą szkołą jazdy!
Czy zastanawialiście się kiedyś, że wkładając do koszyka gotową mieszankę przyprawową kupujemy głównie sól, która bardzo często króluje na pierwszym miejscu w liście składników. Co więcej srogo za nią przepłacamy! Za 1kg soli kuchennej zapłacimy około złotówki, za tę samą ilość mieszanki przyprawowej, w której głównym składnikiem jest ta sama sól- nawet 100zł! Wgłębiając się w dalszą treść etykiety czytamy: glutaminian sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy, skrobia modyfikowana... itd. – są to najczęściej wzmacniacze smaku i zapachu, konserwanty. Musimy niemalże szukać przypraw w przyprawie! 
Oczywiście na sklepowej półce znajdziemy i te mieszanki, które posiadają naturalne składniki, ale po co jeśli możemy zrobić je sami! Mamy dla Was propozycje skomponowania własnych domowych mieszanek przyprawowych. Poza kontrolą ich składu, samodzielne skomponowanie takiej mieszanki to ogromna satysfakcja! Nie wierzycie? - przekonajcie się sami!

DOMOWA VEGETA
Co będzie nam potrzebne?

  • 1,5 kg świeżych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek świeżej kolendry
  • kilka ząbków świeżego czosnku
  • 2-3 łyżeczki soli morskiej
  • po łyżeczce suszonych, gotowych przypraw: mielonej słodkiej papryki, lubczyku, pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy 
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. (Możesz również je jeszcze posiekać - nie za drobno). Pora, czosnek, kolendrę i pietruszkę drobno posiekaj. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i wysyp całą włoszczyznę. Włóż do piekarnika i susz przez  2-3 godziny w temperaturze 60 - 70 oC. Co jakiś czas przemieszaj warzywa. Po wysuszeniu powinny być twarde. Przesyp do słoiczka. Dodaj sól morską i resztę przypraw (słodką paprykę, lubczyk, pieprz czarny, kurkumę). Wymieszaj składniki. Szczelnie zamknij.

PRZYPRAWA GYROS
Co będzie nam potrzebne?

  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka świeżego, czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ½ łyżeczki chili 
Wykonanie:
Kozieradkę, gorczycę, pieprz i cebulę mielimy w młynku. Łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Przesypujemy do szczelnego pojemnika.

UNIWERSALNA PRZYPRAWA DO DROBIU
Co będzie nam potrzebne?

  • 2 łyżeczki curry mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego-ziarnistego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3 sztuki goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
Wszystkie składniki zarówno ziarniste jak i mielone mielimy bardzo drobno w młynku. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy.

DOMOWA MIESZANKA CURRY
Co będzie nam potrzebne?
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki razem, przesypujemy do słoiczka, przechowujemy starannie zakręcone.

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA
Co będzie nam potrzebne?

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki goździków
  • 1,5 łyżeczki ziaren kardamonu (wydłubanych)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy w całości zmiażdż w moździerzu. Przesyp do młynka do kawy i zmiel na proszek. Przesyp do miseczki i dosyp przyprawy mielone. Wymieszaj i przesyp do słoiczka.
 
Uwaga! Wybierając gotowe przyprawy suszone zwróć uwagę, aby w składzie zawierały 100% naturalnej przyprawy!