Dietetyk Łodź
21 czerwca 2013
Dlaczego prezydent Bush zemdlał przy japońskim stole? I dlaczego Dietetycy tak nie lubią glutaminianu sodu? Pisaliśmy już  o smaku Umami i substancji E 261 (na etykietach oznaczany również jako MSG !), której zawdzięczamy ten nowy smak, ale czy wiecie o syndromie restauracji chińskiej? 
       Jest to choroba związana z nadmiernym spożyciem właśnie glutaminianu sodu lub tez rzadziej z nadwrażliwością na tą substancję.Najlepszym przykładem wystąpienia syndromu restauracji chińskiej jest historia prezydenta Busha seniora, który podczas odwiedzin w Japonii zemdlał przy stole. Jak później się okazało, przyczyną było uczulenie na składnik większości Japońskich dań – glutaminian sodu!


Objawy jakie mogą się pojawić przy nadmiarze lub nadwrażliwości na E 261 :
  • sztywność karku, pleców i ramion,
  • przyspieszona praca serca,
  • bóle głowy,
  • ucisk w skroniach,
  • zaczerwienienie twarzy,
  • nadmierna potliwość,
  • uczucie niepokoju i osłabienia,
  • nudności,
  • ślinotok,
  • świąd skóry,
  • nawracające obrzęki skóry i śluzówek,
  • możliwe też napady duszności.
Dolegliwości mogą pojawić się już w 15 do 20 minut po zjedzeniu pierwszego dania w restauracji chińskiej. Zauważono, że objawy częściej występowały u konsumentów, jeżeli przed jedzeniem nastąpiło silne zmęczenie oraz spożycie alkoholu.


Toczy się spór czy to na pewno glutaminian jest winowajcą tych objawów. Nowsze badania nie potwierdziły wprawdzie tych podejrzeń, ale i nie usunęły wszystkich wątpliwości. O wystąpienie dolegliwości podejrzewa się również inne składniki kuchni azjatyckiej -  wodorosty, grzyby, orzechy i zioła.

Przedawkowania glutaminianu są możliwe, ponieważ kwas ten nie jest niewyczuwalny podczas jedzenia oraz jest dodawany do coraz większej grupy produktów!
FDA – Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności uznaje E 621 za bezpieczny, ale nie przeprowadzono jak dotąd wystarczających badań! ]

Dlatego też osoby wrażliwe powinny uważać na azjatyckie jedzenie, czytać dokładnie etykiety i unikać produktów ze składem:  E 621 lub MSG.